Oktober 2010

Bezoek aan de London Corner School op 4 oktober 2010.

Na een periode van overleg met de Parents and Teachers Association (PTA), Brother Yussuf en mijn contactpersoon Mr. Yaya Manneh is in mei 2010 de definitieve wensenlijst opgesteld. Hoogste prioriteit lag bij het vervangen van het huidige meubilair. Het bestaande meubilair was dusdanig slecht dat het zelfs gevaarlijk was voor de leerlingen (kapot, spijkers die uitstaken). Na een bezoek aan de meubelfabriek van E. Mendy & Sons in Kanifing is besloten om de bestelling bij deze fabriek te plaatsen. Mendy levert kwalitatief hoogwaardige meubels. Hierdoor krijgt de ondersteuning die de KOS geeft, een duurzaam karakter.

Op 18 juni zijn de meubels besteld met als afleverdatum 1 september 2010. Met mijn reis van oktober in het achterhoofd had ik bewust wat speling ingebouwd. Vanaf het moment van bestelling heeft Mr. Manneh zicht tot het uiterste ingespannen om de streefdatum te halen. Zijn bemoeienis heeft ertoe geleid dat de laatste meubels zelfs al op 14 augustus afgeleverd zijn. Twee weken eerder dan de afspraak, dit is een unicum in Gambia! De school wilde graag met een officiële ceremonie de meubels in gebruik gaan nemen. Ze hadden van Yaya gehoord dat ik in oktober weer zou komen. Yaya en ik werden dan ook van harte uitgenodigd om namens de KOS aanwezig te zijn bij dit programma.

Vrijdagavond 1 oktober arriveerde ik op Banjul Airport in Gambia. Op zaterdag en zondag heeft Yaya mij volledig op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen rond de aanschaf van de meubels. Tevens heeft hij een aantal vergaderverslagen laten zien. Yaya zit sinds mei bij bijna elke vergadering van de PTA. Ook hebben wij de bijeenkomst van de maandag voorbereid. Van ons werd verwacht dat wij een woordje zouden zeggen.

Maandag 4 oktober was het dan eindelijk zo ver. De officiële overdracht van de meubels aan de London Corner School in Serrekunda. Omdat het een officieel programma was wilde ik niet in korte broek en T-shirt verschijnen. Dus het tenue voor vandaag was lange broek en overhemd, en dit bij ruim 40 graden. (achteraf bleek dat alle genodigden gepast gekleed waren dus de keuze was goed). We vertrokken rond 09.30 uur richting Serrekunda. Ik was vroeg aanwezig om vooraf ook al even rond te kijken. Het programma begon om 10.00 uur GMT. Volgens Yaya staan deze letters voor Gambian Maybe Time. Dit bleek ook wel. We begonnen exact om 10.00 uur maar een aantal mensen kwamen later (soms veel later) binnenlopen.

Voorafgaand aan de bijeenkomst werd ik geïnterviewd door een verslaggever van The Point. Dit artikel is te lezen via de volgende link: https://thepoint.gm/africa/gambia/article/catholic-education-foundation-donates-advance-school. De gambiaanse televisie zou ook nog aanwezig zijn maar deze had op het laatst afgezegd. Er was een item rond de president waar zij bij moesten zijn en dat gaat daar natuurlijk altijd voor.

Het programma begon met een vergadering met de PTA, docenten, ouders, vertegenwoordiger van het Ministerie en een aantal andere belangrijke gasten. De vergadering werd geopend met een gebed door de imam, gevolgd door een gebed van de pastoor. Brother Yussuf trad op als ceremoniemeester, een rol die hij op inspirerende wijze vervulde. Een aantal gasten werden naar voren geroepen om te speechen. Kern van hun verhaal was dat zij erg blij zijn met de geboden ondersteuning van de KOS. De wil, de kennis en motivatie is volop aanwezig binnen deze school maar het ontbreekt hen aan de middelen. De ondersteuning van de KOS is een enorme impuls voor de verbetering van de onderwijsfaciliteiten, aldus een aantal sprekers. Aan het eind werd ik ook uitgenodigd om iets te zeggen. Het was in het begin even wennen om te speechen in het Engels maar ik had tijd gehad om het eea voor te bereiden. Ik heb tijdens mijn speech aangegeven dat ik het een eer vond om namens KOS dit programma bij te wonen. Ik heb de nadruk gelegd op de goede samenwerking met Yussuf en de PTA, en het belang hiervan. Tenslotte kunnen wij niet vanuit Nederland bepalen wat een school in Gambia nodig heeft. Goed overleg en goede communicatie is de basis voor een succesvolle samenwerking. De realisatie van de eerste stap, de meubels, is hier een mooi voorbeeld van.

Na de vergadering was het moment aangebroken voor de officiële overdracht. Toen ik die morgen aankwam bij de school, viel het mij op dat alle meubels netjes opgestapeld op het schoolplein stonden. Ik vroeg aan Yussuf waarom de meubels nog niet in de klas stonden. Zijn antwoord: "De meubels zijn nog niet van ons, ze moeten eerst officieel door de KOS overgedragen worden. Daarna gaan we ze pas gebruiken."

Het hele gezelschap werd uitgenodigd om naar het schoolplein te gaan. Yussuf haalde mij naar voren met het verzoek om de meubels officieel over te dragen. Ik probeerde in gedachte nog snel een mooie volzin te formuleren want hier had ik niet op gerekend. Uiteindelijk is het meubilair met de woorden "On behalve of KOS Foundation, I hand over this furniture to the London Corner School. May this first step be a start of the improvement of the future of the children. Congratulations!!", overgedragen. Vervolgens werden de meubels officieel ingezegend door de pastor en de imam. Dit was een indrukwekkende ceremonie. Aan het eind van het programma hebben wij nog wat gedronken en zijn we teruggegaan naar het hotel. De lessen gingen gewoon weer verder want zoals Brother Yussuf het nog wel mooi uitdrukte, het was die dag gewoon "working-Monday".

In overleg met Brother Yussuf en de PTA ga ik nu bekijken wat de hoogste prioriteit heeft mbt de volgende stap. Op deze wijze kunnen wij op een verantwoorde en duurzame manier invulling geven aan de steun die de KOS heeft toegezegd. Met als basis de wensenlijst die in mei 2010 definitief is vastgesteld. Maandag 4 oktober was een mooie afsluiting van de eerste fase, ik kijk met belangstelling en plezier uit naar de fasen die nog gaan komen.