November 2011

In november 2011 zijn we naar Gambia geweest. In de week ervoor op de valreep contact gehad met Wilfried Holtus.

Hij deed ons een lijst met tips van bezienswaardigheden toekomen en vertelde ons over zijn project, waar we reeds het een en ander over gelezen hadden. Wilfried heeft contact gelegd met Yuspha Jatta, die ons op wachtte op het vliegveld in Banjul. Met een geleende motor heeft hij ons een paar dagen later in het hotel opgezocht om een afspraak te maken voor een bezoek aan het project. Ondertussen hadden we al een kleine indruk gekregen van het leven in Gambia.

​Op de vierde dag van ons verblijf zijn we het project in Busura gaan bezoeken. Wij regelden een auto met vierwielaandrijving en hebben Yusupha op weg naar Busura in de buurt van zijn huis opgepikt. Onder weg hebben we lolly's gekocht. Het project was indrukwekkend om te zien. Enthousiast werd er vertelt over de zonnepanelen en de aangelegde watervoorziening. Indrukwekkend om te zien hoe mensen hier opgevangen en verzorgd worden. Het meest indruk op ons maakte toch wel dat de mensen hier geketend op een matrasje verblijven. Dit maakte onderdeel uit van de behandeling. Wat zijn de kindertjes blij met je komst! Willen aan de hand met je mee lopen, zijn dolblij met een lolly! We hebben op de heen en terug weg flink gehobbeld op stoffige rode zandwegen.

​Het gaat er in Gambia heel relax aan toe. We dachten een goede auto geregeld te hebben, maar het is hier normaal dat je dan toch onderweg nog even langs een lokale garage moet. In ons geval was er een probleem met de koppeling, werd gemoedelijk op Gambiaase wijze gerepareerd. Ter plekken worden zo nodig beugels, staven op maat gesmeed. Na zo'n drie kwartier sleutelen en een bezoek aan het "toilet", afgeschermd gat , zette we onze reis voort. Spontaan bood Yusupha aan om kennis te maken met zijn familie. Mooi om zo een indruk te krijgen hoe er geleefd wordt in een compound. De familie was erg blij met onze meegebrachte spulletjes, o.a. tekenpapier kleurpotloden en lolly's.

Het verblijf in Gambia was zeer de moeite waard. Naast dit mooie project hebben we een vismarkt bezocht, rijstvelden gezien, naar de crocodilepool geweest. Erg goed om deze uitstapjes met local guides te doen. De ene keer met een local guide per fiets op pad geweest, de andere keer met een auto. Een geweldige ervaring was ook het bezoek aan het St. James Island, ook wel Kunta Kinteh island genoemd. Indrukwekkend, de verhalen over de slavernij. Op de foto's wordt de drukte weergeven die er is bij de veerboot ( ferry) naar Basra.

Dit zijn Nederlandse veerboten die hier nog goed dienst kunnen doen. Het was een prachtige ervaring, mensen met een vriendelijke glimlach, die met o zo weinig, zo tevreden zijn, en de gastvrijheid van de bevolking. Naast de bedrijvigheid hebben erg genoten van de rust van het strand en de natuur.

Berry en Lidy