December 2012

Maandagmorgen in alle vroegte zijn Stephan en ik vanaf Schiphol vertrokken naar Gambia. Na een voorspoedige vlucht zijn we om 12.45 uur geland op de luchthaven van Banjul. We werden ontvangen door Yusupha en met privévervoer gingen we naar Senghore Kunda in Kololi.
In september had ik een appartement met twee slaapkamers maar deze was bezet. Geen probleem want er waren nog twee 1-persoons appartementen vrij. De ene was wat eenvoudiger ingericht maar al het noodzakelijke was aanwezig. Na een lange reis was het fijn om even op te frissen met een lekkere douche. In mijn appartement kreeg ik geen warm water. Heb i'j warm water vroeg ik aan Stephan. Ook niet dus. Dan morgen maar even vragen aan de beheerder en zoon des huizes, Alagie. 1 keer een koude douche, daar komen we ook wel overheen.
Op weg naar Norbert bij Yasminas om te eten. Was weer leuk om iedereen te zien. Na een lekker diner en een paar biertjes/baco's schoot de vermoeidheid toch wel in de benen. Zondagnacht om 03.00 uur waren we vertrokken richting Schiphol dus we hadden bijna een nacht overgeslagen. De volgende morgen al vroeg weer op voor de eerste afspraak bij SWE-GAM, de installateur van de Blue Pump.
De volgende morgen alles voor het ontbijt gehaald bij de plaatselijke Albert Heijn. Dit is een lokaal winkeltje in een soort van garage. De balie is van pallethout met daarop een traliewerk van betongaas. In het midden zit een gat waardoor het geld betaald moet worden en ook de boodschappen aangereikt worden. Achter deze toonbank is een groot schap volgepropt met allerlei artikelen. Rechts stond een oude vrieskist of koelkast voor de gekoelde dranken en dergelijke. We waren verbaasd over alles wat ze verkochten in deze local shop. De eerste dag hadden we nog de boodschappen gedaan in een grote supermarkt, Right Choice. Deze is vrij westers en heeft zelf een scankassa. De prijzen zijn er ook naar. De local shop verkoopt grote stokbroden voor 6 dalasi (ong. 15 cent). Dus niet meer naar de grote supermarkt maar naar de local shop in het vervolg.

Dinsdagmorgen een local taxi geregeld en op weg naar SWE GAM in Kanifing Serrekunda. Een eerste verkennend gesprek gehad met de manager, dhr. Colley. Was een goed gesprek met als resultaat dat 1 van zijn technische mensen volgende week dinsdag met ons meegaat naar het mental home om te bekijken wat er allemaal nodig is voor het plaatsen van een Blue Pump. De sponsoring van de pomp zelf wordt geregeld door Fairwater.org maar de installatie komt voor onze rekening. SWE GAM gaat ons daarom ook een offerte uitbrengen voor deze plaatsing.
Woensdag zijn we voor de eerste keer naar het mental home geweest. Op de Senegambia strip een 4/Wheel gehuurd en met driver Famara gingen we op weg. In Busumbala stond Yusupha op ons te wachten. Een tweede stop was in Brikama. Hier hebben we rijst en snoep gekocht. Rijst voor de Alkalo en snoep voor de kinderen. Voordat we naar het mental gingen hebben we eerst een korte stop gemaakt bij de school in Naneto Seyoni. In maart waren we daar ook geweest en hadden tekeningen van kinderen van de lagere school uit Lichtenvoorde meegebracht. De hoofdonderwijzeres beloofde ook tekening te laten maken door haar kinderen voor de kinderen uit Lichtenvoorde. Dankzij de attente begeleiding van Yusupha lagen de tekeningen al op ons te wachten. Nu naar de Alkalo voor de traditionele verwelkoming. Yusupha praatte met 1 van de mannen die zei dat de Alkalo aan het lesgeven was op de Islamic School. Hij zei tegen Yusupha: Alkalo mussoo le oftewel we moesten bij de vrouw van de Alkalo zijn. Ik beheers niet veel van het Mandinka maar deze paar woorden had ik wel begrepen. De vrouw van de Alkalo liet ons het gastenboek tekenen en nam dankbaar de zak rijst aan en wenste ons veel succes.

Doel van dit eerste bezoek was om de marabout te informeren over ons plan tot het plaatsen van een handpump en om ons voor te bereiden op het bezoek van de SWE GAM technicus. We hebben het terrein bekeken, gepraat over de grootte en bekeken hoe het e.e.a. afgerasterd kan worden. Daarna nog even een rondleiding langs de patiënten. Het mental home was behoorlijk bezet. Ca. 8 patiënten lagen aan de ketting een negende mochten wij niet zien omdat hij behoorlijk agressief was. Hieruit bleek weer eens waarom we het doen en dat onze hulp hard nodig is. De zonnepanelen werkten prima alleen er was geen water. De centrale waterpomp loopt op zonnepanelen, echter de inverter is kapot dus kan er geen water naar de leidingen gepompt worden. Geheel Busura en ook Naneto Seyoni zit nu zonder tap-water. Ze zijn afhankelijk van de paar hand-pumps en traditionele putten. Er is geen geld om de centrale watertoevoer te repareren. Men hoopt nog op een sponsor hiervoor. SWE GAM en ook Gamsolar zijn binnen de gambiaanse overheid druk aan het lobbyen voor steun. Donderdag zouden we naar de Lower Basic School in Jambur gaan met dhr. Alfu Syllameh van Gamsolar om gegevens te verzamelen voor de offerte ivm plaatsing van zonnepanelen. Alfu is zeer druk bezet en vroeg of we een dag later konden gaan. Is ook prima dus de eerste rustdag was een feit. Een lange strandwandeling en daarna een rondje over de plaatselijke craftmarket. Een lekker dagje zonder verplichtingen. Don't worry, takeit easy!!

Vrijdag al vroeg uit de veren omdat Alfu weer een volle dag had bij zijn bedrijf Gamsolar. Wanneer we vroeg zouden gaan dan had hij nog tijd vrij in zijn agenda. Dus zo gezegd, zo gedaan. Op weg naar Jambur, naar de Lower Basic School. Deze school wordt ondersteunt door Stichting PRO8 uit Doetinchem. Deze samenwerkende basisscholen uit Doetinchem en omgeving hebben een drietal scholen geadopteerd in Gambia. In 2010 heb ik namens deze stichting, het meubilair verzorgd bij de London Corner School in Serrekunda. Jambur heeft een aantal nieuw gebouw gekregen, een bestaand gebouw is opgeknapt en ook andere faciliteiten zijn gecreëerd. De volgende wens was elektriciteit vandaar het bezoek met Alfu van Gamsolar. We vertrokken met een local taxi vanaf de Senegambia Strip naar Jambur. We dachten dat we over Brikama zouden rijden maar Alfu wist een shortcut, de oude weg binnendoor naar Gunjur. We waren al een uur aan het rijden toen bleek dat driver Cherno een afslag gemist had. De weg was ene grote zandvlakte met hier en daar een boom of struik. De weg zat vol met gaten en kuilen en de auto had moeite om door het losse zand te komen. Wij hadden verwacht dat we over de hoofdweg zouden gaan en dus geen 4-wheel drive geregeld. De shortcut werd in dit geval een longcut maar uiteindelijk kwamen we toch op de school aan. De deputy headmaster heette ons hartelijk welkom. Ik legde hem uit wie wij waren en wat wij kwamen doen. Alfu liep rond en bekeek wat nodig was voor de zonnepanelen, gebaseerd op de wensen van de school en PRO8. Alfu werkt de aantekening verder uit en vertaald dit in een offerte. Hetzelfde gaan we volgende week zaterdag doen voor de andere PRO8 school in Njaba Kunda. Hier gaan we tevens de mogelijkheden bekijken voor de Blue Pump.

Bij terugkomst was het tijd voor een kleine siësta. Toen we hier aankwamen op maandag was het bewolkt en stond er veel wind. De temperatuur lag ook lager dan gemiddeld. De gambianen hadden het dan ook koud en s'avonds liepen zijn met jassen aan en mutsen op (overdag 30gr en in de avond rond de 20gr). De temperatuur was voor ons perfect ivm de overgang van de Nederlandse vrieskou naar de Gambiaanse warmte. In de loop van de week steeg de temperatuur naar tropische waarden dus de kleine siësta was erg welkom. We zijn nu net terug van het diner bij Yasminas. Na een Chicken Yassa en Shrimps in Spicy Fried Rice an with Pineapple, een biertje/bacootje zitten we op het terras van ons appartement te genieten van de lekkere warme avond en denken na over het programma van de volgende week: bezoek aan mental home met SWE GAM technicus, bezoek aan Njaba Kunda ivm zonnepanelen, bezoek aan tree plantation in Seyoni Village, twee interview met journalisten van gambiaanse kranten ed.

Groeten uit een warm en gezellig Gambia!!